جوامعی که با مطالعه مانوس بوده و کتاب و کتابخوانی در بینشان رواج بیشتری داشته است، توانسته اند زندگی بهتر و فرهنگی ماندگار و پویاتر از خود به جای بگذارند و میراث فرهنگی و گنجینه های معارف و دستاوردهای عالمان و فرهیختگان خود را بهتر به نسل های بعدی منتقل کنند.
برنامه ریزی صحیح فرهنگی در زمینه کتاب خوانی علاوه بر حفظ هویت عقیدتی و قومی، عاملی است که منجر به ایستادگی در مقابل هجوم فرهنگ بیگانگان می شود .
برای رسیدن به این هدف یعنی عادت به کتابخوانی و بسترسازی فرهنگی برای آن، یک برنامه ریزی صحیح و منطقی لازم است تا با ارایه راهکارها، فرهنگ کتابخوانی را در جامعه عملی ساخته و به تداوم این فرهنگ در جامعه کمک نمود. از مهم ترین عوامل برای انجام این امر، ایجاد انگیزه و احساس نیاز به کتاب و کتابخوانی و ایجاد رفتاری به نام مطالعه میان مخاطبان می باشد.
جامعه ای که با کتاب قهر باشد ، مردم آن ترجیح می دهند به جای خواندن و عمل کردن بر مبنای دانسته ها، بیشتر بشنوند و به عبارتی چشم و گوش بسته عمل نمایند.
از این رو علاوه بر ایجاد انگیزه در بین آحاد مختلف جامعه برای کتابخوانی؛ باید در امربهسازی و تجهیز کتابخانه ها و همچنین ارتقائ بسترهای هوشمند برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در سطح کشور و رونق دادن به کتابخانه های سیار تلاش بیشتری صورت بگیرد تا فرهنگ کتاب و کتابخوانی را در اقصی نقاط ایران و به خصوص در بین نسل جوان گسترش داد.
از طرفی نباید انتظار داشت که این موضوع را تنها یک دستگاه خاص و بدون مساعدت دیگر سازمان ها انجام دهد. بلکه عضویت کارکنان ادارات در کتابخانهها و تعامل هر چه بهتر و سازنده ترجامعه با مدارس و آموزش و پرورش استان ها و استفاده موثر از کتابخانه های دیجیتال، از جمله طرحهایی است که میتوانند در مقوله جا انداختن فرهنگ کتاب و کتابخوانی گامهای مؤثری را بردارند. زیرا اگر نسبت به موضوع مطالعه بی تفاوت باشیم به معنای ان است که تحول در درون ما خشکیده و به ناچار باید همه شرایط را تجربه کنیم و از این رهگذرهزینه هایی زیادی را نیز صرف نماییم.
نظر شما